2021-01-22 12:47:29• hírek • Szatmár.ro

Vasárnap újabb szatmári máltás csapat indul Csíkszeredába – Hegedüs Gergővel, a szervezet vezetőjével beszélgettünk

Fotók: facebook.com/SzatmarnemetiMalta
Fotók: facebook.com/SzatmarnemetiMalta

Még mindig elkél a segítség a január 7-én leégett csíkszeredai romatelep fedél nélkül maradt közössége számára, akiket a tűzvész után a helyi Erőss Zsolt Arénába szállásolt el a város önkormányzata.

A tűzeset után az otthon nélkül maradt romatelepiek mindennapjait sokan igyekeznek megkönnyíteni: a Máltai Szeretetszolgálat romániai szervezetének munkatársai is egymást felváltva csapatokat küldenek a helyszínre. Szatmárnémetiből január 10-én indult el egy 9 fős alakulat, akik 4 napon át igyekeztek legjobb tudásuk szerint segíteni a károsultakon. Hegedüs Gergővel, a csapat koordinátorával, a szervezet szatmári fiókjának vezetőjével beszélgettünk az ott töltött napok tapasztalatairól.



Szatmár.ro: Nem sokkal a tűzeset után útnak is indultatok, nem is kevesen. Hamar sikerült meghozni ezt a döntést?

Hegedüs Gergő​:
 Igen. Amikor értesültünk a tragédiáról, már beszéltünk arról, hogy szeretnénk valamilyen módon segíteni. Először csak adományküldésben gondolkodtunk, aztán jött a kérés: számítanak ránk és a jelenlétünkre. Másnap el is indultunk.

Szatmár.ro: Mi az, amivel ilyen helyzetben leginkább segíteni lehet?

Hegedüs Gergő​:
 Nehéz kérdés. Igen, azok az emberek mindenüket elvesztették. Igen, konkrétan semmijük sem maradt. Ilyen szempontból is fontos a segítség, fontosak az adományok, de ami talán a legfontosabb, az a lelki támasz. Hogy teremtsünk egy olyan biztonságos környezetet, ahol mindenki őszintén mesélhet a tragédiáról és az érzéséiről ennek kapcsán, ahol feldolgozható mindaz, ami a tűzvész során történt.



Szatmár.ro: Ti magatok milyen konkrét feladatokat láttatok el a helyszínen?

Hegedüs Gergő​: Mint ahogy korábban is említettem, nekünk a legfontosabb feladatunk a biztonságos környezet kialakítása volt. A gyerekeknek fejlesztő programokat tartottunk, szakembereink a felnőtteknek tanácsadást, a fiataloknak pedig különböző krízisfeldolgozási csoportmunkákat vezettek. Igyekeztünk olyan programokat szervezni, amelyek elősegítik a közösségben a kapcsolatok mélyítését, az egységességet. Ugyanakkor higiéniás tevékenységeket is tartottunk: segítettünk a kisbabák fürdetésében, kezeléseket végeztünk a fejtetű ellen, de a mi feladatunk volt például az étkezések előtti imák megszervezése. Összességében azt hiszem, elég sokszínű volt a munkánk, a programunk reggel nyolctól este nyolcig tartott - szóval ezen nem is csodálkozom.

Szatmár.ro: Milyen a hangulat az arénában? Bizonyára nem túl szívderítő ennyi, amúgy is rossz sorsú ember életét darabokban látni. Hogyan élik meg ezt a tűzeset elszenvedői? Milyen lelkiállapotban vannak?

Hegedüs Gergő​: Szívszorító érzés volt, főleg az első este viselt meg minket lelkileg, de gyorsan túl kellett tennünk magunkat. Napközben mindenki végezte a dolgát, aztán esténként került sor a nap történéseinek a kiértékelésére. A helyi közösség viszonylag jól van, ahhoz képest, hogy milyen szörnyű tragédia történt. Egyéni beszélgetések és kisebb csoportos foglalkozások során jöttek fel a mélyebb érzések, amikkel abban a pillanatban dolgozni is kellett. Talán ezek voltak a legnehezebb pillanatok nemcsak nekik, hanem nekünk is.



Szatmár.ro: Hogy látod, járványügyi szempontból mennyire rizikós a kialakult helyzet? Mennyire figyel erre oda a helyi hatóság?

Hegedüs Gergő​:
 Járványügyi szempontból magas a rizikófaktor, hiszen annyi ember egy légtérben van több, mint két hete már. Viszont úgy gondolom, hogy a helyi hatóság erre maximálisan odafigyel és amennyire lehet megteremti a biztonságos feltételeket. Rendszeren van kézmosás, fertőtlenítés és egészségügyi szájmaszkot is viselünk. Mi és a helyi kollégák is egész nap maszkban és kesztyűben dolgoztunk.

Szatmár.ro: Lesz-e kiút ebből a helyzetből, lesz hová hazamenniük ezeknek az embereknek?

Hegedüs Gergő​: Igen, lesz. Vannak megoldási javaslatok, több lehetséges kimenetellel is, de egyelőre erről nem szeretnék beszélni addig, amíg hivatalosan nem kerülnek nyilvánosságra ezek az információk.



Szatmár.ro: Vasárnap újra Csíkszeredába utaztok. Más lesz az a mostani akció, mint az első volt? Értem ezalatt azt, hogy nem lesz már idegen a terep. Mivel készültök ezekre a napokra?

Hegedüs Gergő​:
 Bár a terep már tényleg nem idegen, de biztos lesznek most is váratlan helyzetek és új feladatok. A lelkesedésünk és a tenni akarás bennünk változatlan, nagyon szeretnénk továbbra is jól és hitelesen végezni a munkánkat. Készültünk konkrét programokkal a közösség minden korosztályának, ugyanakkor viszünk magunkkal olyan eszközöket, amelyek hasznosak lesznek majd. Babaruhából kevés volt a múlt alkalommal, pakoltunk abból is elég sokat, hogy legyen tiszta ruha a fürdetés után.

Szatmár.ro: Lesz harmadik, esetleg negyedik visszatérés is?

Hegedüs Gergő​:
 Ezt még nem tudom. Ha szükség lesz ránk, akkor minden bizonnyal visszatérünk még.

Szatmár.ro: Jó utat és eredményes munkát kívánunk!

Hegedüs Gergő​:
 Köszönjük!















 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: